Loopvogel

Over: Verbinding, ontmoetingen, een project dat zichzelf in beweging houdt, levenslust en stevigheid in de nieuwe levenssituatie. 

Een dikke maand na de RRR-sponsorloop, ben ik eens aan het terugkijken. Wat heeft dit project veel opgeleverd, ongelofelijk. Veel meer dan ik van tevoren had bedacht. Natuurlijk met het bij elkaar gebrachte sponsorbedrag. Maar veel méér. Het heeft ook veel in beweging gezet, zowel in mijzelf als om me heen.

Verbinding in de familie
Het belangrijkste is misschien wel het contact in de familie. Het was heel fijn om aan het begin zo’n warme start te maken. Met Martha en een aantal kinderen en kleinkinderen van Gerrit. En broer Hans en vriend Remco. Een start in verbinding.

En heel bijzonder was ook de laatste dag waarop we met een klein loop/fietsteam langs de laatste woonadressen van Bert en Pa en Freek gingen. Waar letterlijk tientallen familieleden waren. Wat een bijzondere ervaring om met elkaar te kunnen herdenken en beleven. Wat voelde dat gezegend, met elkaar. 

Soms drijven we wat uit elkaar, met het groeien van de familie. Dat is logisch. Maar het was heel fijn te voelen dat op zulke momenten de verbinding er nog heel duidelijk is. En dat Pa, Bert, Gerrit en Freek er, door al die familie, ook bij waren. En Ma en Teo ook.

Contact
Naast de familie was er onderweg veel persoonlijk contact met lieve mensen. Natuurlijk met Marijke, en de vrienden bij het woonhuis van Corné. Dat was heel warm en dichtbij. Ook met de mensen die een stuk meeliepen of er op een andere manier bij waren, was het contact heel persoonlijk. En in toevallige gesprekken onderweg, bij overnachtingsplekken bijvoorbeeld.
Nog steeds, als ik over de sponsorloop vertel, dan reageren mensen daar op, met gevoel. Vaak resoneert er iets en kom je snel op een persoonlijker niveau met elkaar in gesprek.

De vele reacties onderweg waren heel ondersteunend. Reacties op de blogjes, of in appjes en zelfs in kaartjes. Het maakte dat ik me gedragen voelde. Dat we het samen deden.

Levenslust en stevigheid
Het RRR-project heeft ook voor mij persoonlijke veel betekend. Het heeft mij als mens weer steviger in mijn schoenen gezet. Het heeft me geholpen me de nieuwe situatie eigen te maken: Hans en ik die nog met ons tweeën over zijn van het gezin met vader, moeder en zes zoons. Van jongste broertje naar één-na-oudste nog levende broer. Dat voelde ik bijvoorbeeld sterk op de eerste en laatste dag van de sponsorloop, waar ik de op één-na-oudste aanwezige man was. En de man die dit allemaal heeft aangeslingerd. Dit project waar zoveel familieleden voor op de been kwamen.

De één-na-oudste. Ik kan je zeggen: dat geeft een heel helder besef dat je de tijd die je hebt echt nú moet gebruiken. “Ieder uur is een goudklompje”, las ik in een interview met de 75-jarige Frits Spits. En zo is het. Dat geeft levenslust.

Levenslust en stevigheid dus. Niet bezig zijn met gezeur. Maar met hart en ziel bezig zijn met dat wat je belangrijk vindt. En daar ook duidelijk over zijn naar anderen. Daar word je stevig van.
Zoals tijdens dit project: ik was niet aan het nadenken of ik ik het wél of niet wilde. Ik dééd het. En ja, natuurlijk heb ik rekening gehouden met andere mensen in dit project, want we deden het samen. Maar dát het ging gebeuren, stond voor mij vast. En dat maakte dat ik op een gegeven moment het gevoel had dat het project zichzelf in beweging hield. En natuurlijk deed ik wat er praktisch voor nodig was, maar het werd een soort vliegwiel dat blijft draaien. 

RRR-Roeland
Wat ook heel mooi is, is dat die Roeland, die doet wat belangrijk is, nog steeds bij me is. Want dat ben ik zelf. En als ik hem even niet zo voel, dan kan ik m er zo weer bij halen. Met daadkracht en levenslust.

Alles bijeen: Verbinding met familie, contact met anderen, levenslust en stevigheid in de nieuwe levenssituatie. Hoe waardevol is dat? Onbetaalbaar!
Dat maakt dankbaar.

 

PS De vogel bovenaan dit blogje heb ik onderweg gekocht van een pottenbakker in wiens atelier ik mocht overnachten. Omdat ik m leuk vond en omdat ie zó niets met lopen te maken heeft, dat ie er toch symbool voor staat. Hij heet dan ook: Loopvogel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *